De Harde Framboos kijkt dagelijks haar ogen uit naar alles wat er in het leven op taalgebied geschreven en geschreeuwd wordt. Nu zijn sommige taalgebruiken die De Harde Framboos beschrijft storend, zo niet besmettend, voor oren en ogen, maar soms is er ook weleens iets plezierig. Fout maar plezierig.

Als men zich incorrect weet te bedienen van een spreekwoord bijvoorbeeld. De onverdeelde samenleving heeft weleens van het concept ‘spreekwoord’ gehoord, maar zelden of nooit weet men dit adequaat toe te passen. Áls het al in de juiste volgorde, met de juiste woorden, wordt uitgesproken. Als één lam over de dam is, volgen er vogeltjes? Nee, natuurlijk niet.

Nu kan het zijn dat je weleens wat op je kerfstok hebt. Maar aangezien we in het huidige jaar 2019 zelf de kerfstok niet meer in handen hebben, is het gebruik van het spreekwoord ‘Iets op je kerfstok hebben’ een gevaarlijke. Zelfs voor aspirant auteurs, zo blijkt. Daar De Harde Framboos recentelijk een flater spotte in de toepassing van deze uitdrukking, die in de tijd van de kerfstok, vigeerde als een collectieve ervaring.

Wat De Harde Framboos las – en dit zorgde voor een gemene glimlach, toegegeven – was dat de persoon in kwestie op haar zogenaamde ‘kerfstok’ een draaiboek had staan. Het was iets positiefs: haar passie die zij in de nabije toekomst zou ventileren op meerdere locaties in Nederland. Maar vrouw, oh vrouw, dit is een vergissing! Je kan alleen maar iets op je kerfstok hebben, dat fout is! Een kleine misdaad bijvoorbeeld! Optreden en je passie verspreiden is géén misdaad. Misschien zou het leuk zijn als dat het wél was, maar we leven nou eenmaal in een vrij land.

Dus, iets op je kerfstok hebben is ondeugdelijk? Ja, een beetje. Op de kerfstok – een stokje of latje – werden vroeger je financiële schulden gegraveerd, ofwel: gekerfd. Betalingen die je nog moest doen. En zo is het spreekwoord ontstaan, dat je dus wél kunt gebruiken voor taferelen waarbij je, íets minder eerlijk was, of íets minder goed was. En een klein beetje slecht. Rrrrrr.

~ Lilian van Ooijen ~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s