Er is – volgens De Harde Framboos – niets zo storend als woordgebruik dat niet bestaat. In de krochten van ons bestaan, daar waar esthetiek het daglicht niet ziet, woordenboeken uit het raam worden gesmeten en er maar aan één ding wordt gedacht: geld.

Dát zijn de plekken waar woordcombinaties als ‘hoogover’ zegevieren en er met deze niet-bestaande term wordt geknikkerd, gemikt en keihard wordt gegooid. Tot afschuw van De Harde Framboos die het geluid van deze klanken slechts eenmaal per levensjaar kan opvangen voordat er een zuur gevoel van hutspot, gekookte witlof en draadjesvlees opkomt in haar ziel.

Want wat is ‘hoogover’ nu eigenlijk en wat is er gebeurd met samenvattend, overkoepelend, algeheel, integraal, finaal en helemaal? Woorden die in tegenstelling tot ‘hoogover’ volgens de spelling van onze Nederlandse taal gebruikt kunnen worden voor exact dezelfde situatie.

Maar nee, als we de proposities, stimulansen, gedragingen, geldstromen en andere ongein op het werk in kaart brengen, doen we dat ‘hoogover’ en niet integraal, finaal of overkoepelend. De Harde Framboos kan het niet mooier maken dan het is.

Vanwege de nutteloosheid van dit afschuwelijke niet-bestaande woord, daagt De Harde Framboos je uit om je te verzetten tegen deze term. Opdat de Koenen, Prisma’s en Van Dale’s weer de eer krijgen die ze verdienen.

~ Lilian van Ooijen ~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s