Beschaafd zijn heeft weinig met kaas of citroenschil te maken, ook al voelen die zich mogelijk beschaafd.

Beschaafd zijn is een emotionele overtuiging, ook wel bijvoeglijk naamwoord te noemen. Ben je beschaafd, dan houd je al je stoute impulsen in bedwang, en verschijnt er hoogstwaarschijnlijk een mooie glimlach op je gezicht op de voor de beschaafdheid kritieke momenten.

Kritieke momenten

Wanneer je bijvoorbeeld lang in de rij voor de kassa staat en alle zelfhulpkassa’s bezet zijn, geef je niemand een klap of een knietje. Je houdt het beschaafd. Beschaafd zijn op zulke momenten is wachten op je beurt en zwijgen. Of het beschaafd is om tijdens dat zwijgen ook op je telefoon al dan niet geruisloos te chatten, is een interessante vraag waar De Harde Framboos later nog eens op zal terugkomen. Met zwijgen op dergelijke momenten kom je in ieder geval dichtbij die beschaafde utopie.

Beschaafd zijn, de kern

Beschaafd zijn beperkt zich niet enkel tot het in toom houden van je emoties. Daarmee zouden we dit bijvoeglijk naamwoord tekort doen. Beschaafd zijn is je overgeven aan een serie handelingen die niets met je innerlijke strijd te maken heeft. Een labyrintische gladjanus besloot domweg ooit dat dit de bedoeling was én de norm.

Zoals etiquette aan tafel, die vervaarlijke tafelmanieren. Je mes ligt rechts, je vork links, een eventuele lepel ook rechts – of je nou linkshandig bent of niet – en je hebt je armen strak langs je lichaam als een marionettepopje wiens houten polsjes zijn vastgelijmd aan haar houten lijfje. Je handen? Uiteraard niet op tafel. Tenzij met dat bestek in je hand, aan de juiste hand. Trek die lijm er maar weer af! Goed zo. Heel Beschaafd.

Ontnuchteren van beschaafdheid

Dus, wat is er dan niet beschaafd? Zoals al genoemd: milde agressie door ongeduld. Maar ook: door de politie opgepakt worden voor openbaar dronkenschap. Je moeder had nog zo gezegd: twee glaasjes. Iemand uitschelden omdat je er zin in hebt. Je ellebogen laten knuffelen met het bord van je tafelgenoot tijdens de maaltijd. Spaghetti slurpen. Ja, de Harde Framboos vind dit ook treurig. Je lepel in je linkerhand nemen omdat dit comfortabeler is.

Beschaafd zijn, de afweging

Zitten er voordelen aan beschaafd zijn? Een heel goede vraag. Vooral de oudere gemeenschap zal jouw beschaafde gedrag kunnen waarderen. Waardering dus. En het voordeel van niet beschaafd zijn? Je impulsen kunnen volgen en vrij leven van regeltjes.

Nu ben je klaar om zelf de keuze te maken. Word je beschaafd, of ga je voor die brutale linkse lepel?

~ Lilian van Ooijen ~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s