Soms komt er fruit in het spel, wanneer men elkaar het leven zo zuur maakt als een verdorde harde framboos. Dan zegt men: “Dat is appels met peren vergelijken”. Nu vraag je je waarschijnlijk af, wat dit betekent.

Allereerst: dit gaat niet over vitaminen of tandglazuur. Nee, wanneer de zoete peer om de hoek komt kijken blijft er weinig over van een intelligente discussie.

Wie dit spreekwoord zijn mond uit laat gaan heeft zijn laatste hulplijn ingeroepen. Omdat het standpunt dat de betreffende persoon wou maken niet hard gemaakt kon worden met inhoudelijk commentaar denkt men met een dergelijke vergelijking zichzelf wat kracht bij te zetten. Wanneer men tot besef komt dat het gesprek zich weerlegt naar de fruitmand, zal men helaas concluderen dat het vanaf nu bergafwaarts gaat. Hadden we het eerst nog over beleggingen, transacties, samenwerkingsverbanden, begrotingen en visualisatietechnieken, nu praten we over de mand die oma op het stuur van haar Gazelle bruingeverfde tweewieler schoof, om vervolgens in haar gebloemde keukenschort een lekker geprakt fruithapje te maken voor het baby-kleinkind in Mickey Mouse rompertje.

Nee, dat wil je inderdaad niet.

~ Lilian van Ooijen ~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s